Ga naar de inhoud

Derde crematorium in Stad verrijst na zomer

GRONINGEN Uitvaartcoöperatie Dela wil na de zomer alsnog beginnen met de bouw van een nieuw crematorium aan het Hoendiep in Groningen.

Uit: Dagblad van het Noorden, 18 april 2020

De gemeente had met stoom en kokend water ook al een aansluiting van het Hoendiep naar het nieuwe crematoriumterrein aangelegd tegenover de U.T. Delfiaweg. Ook die ligt er nog steeds ongerept bij. De enige bouwactiviteit is bij de buren: de boerderij waarin appartementen komen.

Volgens een woordvoerder van Dela was er vorig jaar geen bouwer te vinden die het crematorium wilde realiseren voor de prijs die de coöperatie in gedachten had. ,,De zoektocht lijkt nu wel te slagen. Waarschijnlijk maken we in juni bekend welke aannemer gaat bouwen.’’

Er speelde nog iets: de plannen van Dela om concurrent Yarden over te nemen. ,,Die plannen zijn nog niet rond, maar speelden er wel doorheen. Het was in elk geval reden om nog eens goed naar de plannen te kijken. Ze gaan definitief door. Er is in het Noorden absoluut behoefte aan een extra crematorium.’’

Yarden is eigenaar van het oorspronkelijke crematorium van Groningen dat in 1963 als derde in Nederland de deuren opende.

De plannen voor een crematorium bij het Westpark, met een auto-ontsluiting vanaf het Hoendiep, bestaan al sinds 2011. Ze zijn afkomstig van de Groninger uitvaartverzekeraar Algemeen Belang. Die heeft een uitvaartcentrum in de wijk Selwerd en wil al bijna dertig jaar een plek met een eigen crematorium. Dela nam Algemeen Belang in 2015 over.