Ga naar de inhoud

Door de bomen het bos weer zien met de Boomkiezer


Natuur en Milieufederaties lanceren keuzehulp voor inheemse bomen en struiken

Al enige jaren trekken de Natuur en Milieufederaties met Plan Boom de provincies in om samen met anderen zoveel mogelijk bomen te planten. Bomen verbeteren de biodiversiteit, zorgen voor schaduw en verkoeling, houden water vast en nemen CO2 op. Inheemse bomen en struiken vormen een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren die hier leven. Goede soorten vinden is echter niet eenvoudig. Daarom lanceren de Natuur en Milieufederaties dit plantseizoen de Boomkiezer: een laagdrempelige keuzehulp voor iedereen die inheemse bomen of struiken wil planten. De Boomkiezer helpt bij het vinden van de beste soorten voor verschillende situaties en wensen. 

Jasper Tiemens, projectleider Plan Boom Groningen: ‘We zijn blij te zien dat steeds meer mensen aan de slag gaan met het planten van bomen. Maar welke soorten zijn nu goed voor de biodiversiteit? En welke soort past waar? Of het nu om een enkele struik in een kleine tuin gaat, een bomenlaan, heg of zelfs een bos: de Boomkiezer helpt je door de bomen het bos weer te zien.’   

Slimme keuze
Behalve dat inheemse bomen en struiken de biodiversiteit versterken, zijn deze soorten ook een slimme keuze. Ze gedijen hier immers van nature goed, zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en daardoor beter bestand tegen bijvoorbeeld droge zomers of natte winters. 

Meteen aan de slag
Wie wil gaan planten met hulp van de Boomkiezer kan meteen van start: het najaar is het ideale plantseizoen. De bodem is nog relatief warm en vochtig. Zo krijgen bomen en struiken de kans te wortelen. In de lente kan dan meteen de groei beginnen. 

Voorkeuren en wensen
Gebruikers kunnen selecteren op verschillende voorkeuren en wensen. Denk aan de gewenste bloeitijd, of de boom goed is voor vogels of juist bijen, eetbare vruchten geeft en bijvoorbeeld grondsoort of gewenste maximale hoogte. Ook zijn er tips te vinden hoe je het beste jonge boompjes plant.
De Boomkiezer is te bezoeken via boomkiezer.nl en onderdeel van Plan Boom. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.