Ga naar de inhoud

Gronings team De AnnaBlamannen finalist van de Berghoeve Brouwers Challenge

Begin december 2022 heeft Berghoeve Brouwerij de Berghoeve Brouwers Challenge uitgeschreven. Uit alle inzendingen zijn drie teams gekozen voor de finale. Het Groningse team ‘De AnnaBlamannen’ is één van de finalisten. Ze hebben een dunkelweizen met pepermunt gebrouwen binnen het thema diversiteit en inclusie.
Berghoeve Brouwers Challenge De Berghoeve Brouwers Challenge is een samenwerking tussen Berghoeve Brouwerij en amateur bierbrouwers/ bierliefhebbers. Drie teams kregen de gelegenheid om zonder risico’s 700 liter bier te brouwen in de ketels van Berghoeve Brouwerij. Maar niet alleen is er gebrouwen. De teams hebben ook zelf de naam en het etiket ontworpen, de flessen gebotteld en de verkoopprijs vastgesteld.
Vanaf 1 april tot 1 juli 2023 dienen de teams ook zo veel mogelijk bier te verkopen. 1 juli wordt de winnaar bekend gemaakt. Het winnende team mag o.a. 750 euro schenken aan een goed doel.
Team De AnnaBlamannen Team De AnnaBlamannen is het deelnemende team uit de Anna Blamanstraat (De Held) in Groningen. Het team bestaat uit vier buurmannen met een passie voor speciaalbier en bierbrouwen.
Anna Blaman was het pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt, een in 1905 geboren schrijfster. Woordvoerder Michael Dekker: “Anna Blaman was openlijk lesbisch, waarmee zij een voorbeeld werd voor anderen, zeker in de jaren vijftig.” Nu, ruim 50 jaar na haar dood woont er hier in de Anna Blamanstraat in Groningen een aantal brouwers en speciaalbierliefhebbers. En geïnspireerd door het leven van Anna Blaman brouwen wij een bier voor de Berghoeve Brouwers Challenge.
“Er is daarom gekozen voor een dunkelweizen met pepermunt,” aldus Michael Dekker. “Dit om te benadrukken dat kleuren of andere zichtbare of onzichtbare verschillen prima samengaan en elkaar zelfs versterken. Om inclusiviteit te benadrukken. Hierbij symboliseert de pepermunt dat juist uniciteit tot meerwaarde leidt.” Michael Dekker vervolgt: “In deze dunkelweizen zijn extra cara- en chocolademouten toegevoegd waardoor de karamel- en chocoladesmaken in het bier iets meer aanwezig zijn. Door het toevoegen van pepermunt tijdens de whirlpool ontstond een mooi contrast met de karamel- en chocoladesmaken en blijft het goed doordrinkbaar en toegankelijk.”
Goed ontvangen In Groningen is het bier inmiddels via verschillende cafés en slijterijen verkrijgbaar en binnenkort ook in de Groningen Store in het Forum.
Michael Dekker: “We vonden het best spannend hoe het bier ontvangen zou worden. Een dunkelweizen met pepermunt bestond nog niet. Het is dus een uniek bier. Maar de reacties zijn zeer positief. We hopen de challenge op 1 juli dan ook winnend te kunnen afsluiten en 750 euro te kunnen schenken aan ons goede doel, Stop Pesten Nu.”