Meteen naar de inhoud

interview met Dikkie van Dommelen

winnaar 3e prijs fotowedstrijd De Held

Dikkie van Dommelen: 3e prijs Fotowedstrijd De Held

Zou je jezelf kort willen voorstellen? Wie ben je, waar woon je in de wijk, hoe lang al, wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn man en ik zochten (de kinderen waren het huis uit) naar een huis, dat paste bij deze fase van ons leven. Eigenlijk zochten we vanuit De Hunze een huis dichter bij het centrum maar we kwamen in De Held terecht. Fietsend  langs Het Roege Bos zeiden we tegen elkaar: als het hier in januari al zo mooi is, hoe is het dan wel niet de rest van het jaar!
Ik heb altijd in het onderwijs gewerkt, de laatste jaren als ambulant begeleider voor dove en slechthorende studenten in het MBO. Inmiddels ben ik vier jaar gepensioneerd.

Hoe bevalt het wonen in De Held jou?

Ik woon met veel plezier in De Held; vier tot vijf keer in de week wandel ik een uur, vaak door de wijk. Met onze kleindochters heb ik een route via de glijbaan, het Roege Bos in, over de vlonder naar de onlangs vernieuwde speeltoestellen. 

Hoe ben tot de winnende foto gekomen?

Met mijn foto wil ik zeggen: wat een weelde, leven in De Held!
Wonen met alle gemakken en geneugten van Groningen-stad, en dan deze natuur in je ‘achtertuin’!

Fotografeer je vaker? Kun je daar iets meer over vertellen?

Door te fotograferen leer ik beter kijken; ik kan erg genieten van de vogels in de tuin,  wolkenpartijen, een zonsondergang, het landschap,  de eeuwenoude Groninger kerken of de natuur op de Waddeneilanden. Vaak gebruik in mijn mobieltje; voor een fotowandeling neem ik mijn camera mee. En tijdens ”het blauwe uurtje” (de tijd direct na zonsondergang) gebruik ik ook het statief.

Ga je er dan alleen op uit, in groepsverband, bijv. met een club? Of met vaste mensen?

Met een vriendin die ook graag fotografeert, maak ik af en toe een fotowandeling binnen en buiten de stad. In groepsverband doe ik mee met de fotoworkshops van de Protestantse wijkgemeente De Fontein (4x per jaar op zaterdagmorgen); we werken dan met een thema (b.v. licht, water,  straatkunst, vrijheid). Deze fotoworkshops zijn voor iedereen die graag fotografeert (van mobiel tot spiegelreflex).     

Heb je vaker meegedaan met een wedstrijd? Heb je al eerder iets gewonnen?

Vorig jaar werd een foto van mij opgenomen in de Groninger Scheurkalender.  Iedereen kan daar aan meedoen, je hebt 365 kansen op plaatsing!
Ik vind het leuk wanneer er iets laagdrempeligs wordt georganiseerd en doe dan graag mee.

Wat is jouw gouden tip voor anderen om een mooie foto te maken?

Een gouden tip heb ik niet; geduld, goed kijken, je verdiepen in de mogelijkheden van je toestel en een dosis geluk. Door een beetje moeite te doen worden je foto’s  vaak echt mooier.