Meteen naar de inhoud

interview met Marleen Kegel

winnaar 1e prijs fotowedstrijd De Held

Zou je jezelf kort willen voorstellen?

Vier jaar geleden verhuisden wij vanuit Paddepoel naar Het Roege Bos. We wilden wat ruimer wonen, in een gezellige groene wijk. Toen we naar huizen gingen kijken, wisten we niet dat we dat zo dicht bij ons oude huis zouden vinden, we kenden dit stukje stad eigenlijk nog niet zo goed. Onze kinderen konden daardoor gelukkig in Paddepoel op school blijven.

Ons gezin bestaat uit onze kinderen Olivier en Laurens, mijn man Adriaan en ik. Daarnaast hebben we twee katten, die in het Roege Bos een onuitputtelijke voorraad muizen hebben gevonden. Ik werk als ICT’er in de zorg, ik ben applicatiespecialist van een patiëntenportaal. Dit is iets wat prima op afstand kan, dus net als velen werk ik sinds maart in onze studeerkamer op zolder.

Hoe bevalt het wonen in De Held jou?

Het is hier heerlijk! In deze periode van thuiswerken hebben we wel gemerkt hoe mooi we wonen; voldoende ruimte in huis, en heel veel wandelruimte eromheen. Het Roege Bos en het Westpark zijn zo mooi!

Hoe ben tot de winnende foto gekomen?

Ik heb altijd al iets met avondfotografie gehad. Ik hou van bijzonder licht, en van de zon, de maan en de sterren. Vroeger met een camera met een rolletje heb ik veel foto’s van de maan gemaakt, allemaal onscherp natuurlijk, omdat je niet direct kon zien hoe hij geworden was en wat je moest aanpassen om het beter te krijgen. Maar ik bleef het wel proberen. Met een digitale camera kan dat veel beter, je weet gelijk wat het resultaat is en maakt als het nodig is 100 foto’s om het goed te krijgen. Maar zo klink ik wel heel oud, hahaha.

Zodra ik in het nieuws zag dat komeet Neowise zichtbaar was, ben ik met mijn cameratas en statief de Siersteenlaan overgestoken. Het was na middernacht, volstrekt donker, en ik heb een uur of twee buiten gelopen, steeds opgewondener dat het soms lukte om een mooie foto te maken. Op de heuvel in het Westpark waren meer mensen, net als met de bloedmaan, sommigen ook met grote camera’s. Ik las later dat professionele fotografen naar Kinderdijk reden, of naar de Euromast, om een mooie achtergrond bij de komeet te componeren. Ik kon hem boven mijn eigen huis vangen.

Fotografeer je vaker? Kun je daar iets meer over vertellen?

Al jaren heb ik een spiegelreflexcamera. Dat wilde ik graag, ik vind het leuk om mooie foto’s te maken, meer dan alleen kiekjes. Maar ook met een spiegelreflex gaat dat niet vanzelf. Uiteindelijk heb ik pas twee jaar geleden een fotocursus gedaan en met alle knopjes leren omgaan. Daarnaast was er ook veel aandacht voor compositie. Heel leuk om te doen, en mijn foto’s zijn er echt beter van geworden. Ik hoorde van medecursisten dat ze de hele zaterdag op pad waren geweest naar een bos of natuurgebied om te oefenen met hun camera. Ik kon gewoon rondom mijn huis lopen! Nog steeds zit ik in een besloten Facebookgroep met cursisten van die cursus, en wisselen we foto’s en weetjes uit. Voor mijn gezin is het niet altijd leuk dat ik de fotografie als hobby heb ontdekt, in de herfst duren wandelingen langs paddenstoelen nu drie keer zo lang! Aan de andere kant hebben we wel altijd mooie foto’s van vakanties en andere belangrijke momenten.

Ga je er dan alleen op uit, in groepsverband, bijv. met een club? Of met vaste mensen?

Meestal ga ik alleen op pad, omdat het voor mijn gezin niet zo leuk is om telkens te moeten wachten. Ik ben nog wel een paar keer met een groepje van de cursus op pad geweest, dat was heel leuk. Ook heel leuk om te zien hoe iemand toch altijd nog een andere compositie bedenkt of een camera-instelling gebruikt die je zelf vergeten was.

Heb je vaker meegedaan met een wedstrijd? Heb je al eerder iets gewonnen?

Ik heb een paar keer wat ingezonden naar De Kampioen en Het perfecte plaatje, maar nog nooit iets gewonnen. Des te leuker dat ik hier gelijk de eerste prijs won!

Wat is jouw gouden tip voor anderen om een mooie foto te maken?

Let op de compositie. Even door de knieën gaan is bijna altijd beter dan gewoon rechtop staan. Bij kinderen of dieren kun je het beste op ooghoogte komen. Zorg daarnaast dat je onderwerp niet altijd in het midden staan (de regel van negen: verdeel het beeld in 9 vlakken en plaats je onderwerp in een van de kruisingen) en zorg dat de ogen altijd scherp zijn.

De winnende foto van Marleen Kegel