Al ruim een jaar wonen deze varkens op het terrein van PlukN, een pril voedselbos in het Westpark aan de rand van de stad. Als pioniers zijn Helena en René, de initiatiefnemers Stichting PlukN, bezig met de realisatie van een droom die ze al vanaf 2016 bezig hield. Ze wilden een plek creëren waar op een duurzame manier en in samenwerking met de natuur voedsel verbouwd kon worden, in de vorm van een voedselbos. Een inspirerende plek waar mensen kunnen samenkomen, maar vooral een plek met een voorbeeldfunctie voor een nieuw soort voedsellandschap, die gebruik maakt van natuur-inclusieve landbouwmethodes.
Na een zoektocht van een aantal jaar vonden zij in 2019 dan eindelijk hun droomlocatie in het Westpark, en toen ging het snel. Met de gemeente kwamen Helena en René tot een overeenkomst en konden ze in het voorjaar van 2020 al van start. Dat is ook het moment dat de zes roodbruine Duroc biggen van ‘Het Akkervarken’ verwelkomd werden. In maart van dat jaar stonden er verschillende vrijwilligers en buurbewoners klaar om ze te verwelkomen!
De varkens passen goed bij de principes en het karakter van het voedselbos, ze hebben namelijk een belangrijke taak in het circulaire en duurzame systeem. In slechts een aantal maanden hebben ze het gehele voedselbos al volledig omgewroet en bemest, waardoor het perceel (zo goed als) klaar is gemaakt voor beplanting. Maar naast deze functie zorgen de varkens ook voor betrokkenheid en brengen ze leven in de brouwerij. Veel buurtbewoners komen dan ook regelmatig voedselresten of een bezoekje brengen voor de gezelligheid. En naast het voedsel van buurtbewoners krijgen ze ook andere lokale etensrestjes. Zo krijgen ze een dagelijkse portie bierbostel van Baxbier en komen de dames van juicebar Feel Good ook geregeld langs met groente- en fruitresten.
Echter zijn de varkens er niet alleen voor het wroeten, de gezelligheid en het verorberen van voedselresten. Nee, het zijn namelijk ook vleesvarkens. Een manier om (nog) meer bewustzijn te creëren en de afstand tot ons voedsel nog kleiner te maken.
Vlees uit de buurt, voor de buurt dus. Wetend hoe de varkens opgegroeid zijn, wat ze gegeten hebben en dat ze vrij hebben kunnen scharrelen. En omdat het idee van een circulair systeem hoort bij dit initiatief, gaat de opbrengst van het vlees ook weer terug naar het voedselbos. Van deze inkomsten kan het bos verder worden aangeplant en onderhouden. Er worden verschillende soorten vleespakketten aangeboden, deze kunnen vanaf nu worden besteld in de webshop van PlukN (www.plukn.nl/shop) en vanaf begin juli worden afgehaald bij Baxbier in Groningen.
Kijk voor meer informatie op: www.plukn.nl