Het Westpark is formeel een van de vijf benoemde parken in Groningen stad. Maar vraag een stadjer naar het Westpark, weinigen zullen het kennen. En misschien moet dat voor de betrekkelijke rust wel zo blijven. Tegelijkertijd is er de afgelopen jaren veel gebeurd. Waterski Westpark, scouting WoudlopersKipling , NDE schooltuin, Tuinindestad, voedselbos PlukN, TinyHouses Westpark en de zelfoogsttuin de Blije Bodem vonden achtereenvolgens hun plek. Met Timmerdorp Groningen is ook het laatste kavel in gebruik. Gemeente en park initiatieven vonden elkaar in het idee voor een co creatief vervolg:
Participatieve Democratie
Wat als we de recreatieve bestemming van het park samen verder vorm gaan geven? Niet door uren van overleg, om via tekentafel exercities tot een klassiek, misschien voorspelbaar, uitvoeringsplan te komen, maar door ideeën van initiatiefnemers (in breed verzamelde zin) ruimte te geven. Voortbouwend op initiatieven en het huidige gebruik. Actieve inbreng vragen van omwonenden en van zoveel mogelijk mensen die zich betrokken en verantwoordelijk voelen voor dit stukje stad, ònze stad, òns Westpark.
Wat voor park wensen wij ons? Wat voor park krijgen we dan? Een organische, participatieve ontwikkeling, zonder eindplaatje, een experiment, democratie in beweging!
Zondag 10 november tonen we hoe ver we daar nu mee zijn.
Natuurlijk Avontuurlijk
Westpark, een open avontuurlijk park, een voedselpark, een natuurlijk park, voor ons allemaal. 10 november kan iedereen de eerste resultaten van dit ontwikkelingsproces zien in de tentoonstelling ‘Werken aan het Westpark’.
Grillige vijveroevers voor de biodiversiteit, een autoluw park met een groene wandellaan, een ontmoetingsplein, een waterval, een speelbeek, een avonturenpad. Een tentoonstelling die zelf ook uitnodigt om mee te bouwen aan een natuurlijk en avontuurlijk park. Geen pretpark dus (we houden van rust, de planten en beestjes ook), wel een park voor en door iedereen.
Het project De Suikerzijde gaat ook aan de slag in het Westpark. Voor de bouw van De Suikerzijde is onder andere natuurcompensatie voor vleermuizen nodig. Er is in samenspraak met omwonenden en andere betrokkenen een plan gemaakt voor het aanpassen van de vijver. Bij de tentoonstelling is de verbeelding daarvan te zien. Zo wordt de vijver uitgegraven en worden parkeerplaatsen aangelegd.
Eind dit jaar of begin volgend jaar starten de werkzaamheden. De tentoonstelling markeert ook de start van deze werkzaamheden.
Feestelijke opening op zondag 10 november. Daar hoort muziek bij, een hapje en een drankje en een toespraak. De tentoonstelling is ook later nog te bezichtigen, net als de speurtocht, die je het park met andere ogen laat zien.
Welkom in het Westpark, Plein einde Tarraweg.
Letsgro.